Zoek

Ik schaam me…. Wat speelt er dan allemaal?

Heb jij het ook soms moeilijk om bepaalde ervaringen, gedachten en reacties te accepteren en te delen met een ander? Schaam je je hier voor en stop je dit weg?

Of ben je beschaamd voor een bepaald aspect van jezelf bv, je werk, je woonplaats, je vindt je zelf te dik, die ene vriend die moeilijk in de groep ligt, enz

De kans is reëel dat op één of meerdere keren in je leven je kwetsbare uitdrukking van een ervaring onthaald werd met minachting, straf, plagerijen of misschien gewoonweg genegeerd werd Op dat ogenblik was dat ontzettend pijnlijk voor je zodat je deze ervaring verborgen hield voor je bewustzijn. Schaamte kwam in de plaats om die pijn te voorkomen. Schaamte zorgt er voor dat je bepaalde aspecten van jezelf niet voor vol kan laten stromen en zo je levensenergie blokkeert. Het gevoel van schaamte is vaak gelinkt aan de behoefte om ‘erbij te horen’, ‘deel uit te maken van een groep’, ‘geaccepteerd te worden’…Dit zorgt ervoor dat je je soms aan bepaalde regels houdt, niet omwille van de achterliggende waarde van de regels, maar omdat je erbij wil horen.

Komt schaamte vaak in je leven voor?

Als je jezelf herkent in het onderstaand lijstje is de kans groot dat je een patroon van schaamte hebt ontwikkeld:

Je kan je gevoel van schaamte echter zinvol transformeren zodat je integer vanuit je eigen waarden kan leven in verbinding met jezelf en anderen.

Hoe met schaamte omgaan?

Om schaamte te transformeren heb je toegang nodig tot die ervaringen waarin je pijn ervaarde en die je hebt toegedekt met schaamte.

Door met mededogen en empathie naar deze ervaringen te kijken kan je integreren wat je tot nu toe afstootte waardoor je energie weer vrij kan stromen.

Bij het onderzoeken van schaamtegevoelens en de achterliggende behoeften en waarden kan je tot de vaststelling komen dat je bepaalde regels niet (meer) wil volgen.

Het ‘moeten’ en ‘niet mogen’ kan je omzetten  in ‘bewust kiezen’ en ‘willen’. Door ergens voor te kiezen vergroot je je verantwoordelijkheid, je zelfwaarde en zal automatisch je levensenergie weer stromen. Je haalt de druk van de ketel (de ‘moeten’)

Concrete stappen wanneer je schaamte ervaart

Als je in een situatie terecht komt waar je schaamte ervaart en deze opmerkt:

  1. Benoem je schaamte (liefst luidop) zo concreet mogelijk! Wat voel je? Waar? Hoe voelt het? Wat is je neiging? Hierdoor breng je je schaamte mee in je bewustzijn!
  2. Ontspan en accepteer je gevoel van schaamte. Verantwoord niet. Vergoelijk niet. Laat het toe.
  3. Sta stil bij en onderzoek de achterliggende geboden en verboden. Wat was de trigger? Wat vertelt dat over de ‘moetens’ die je jezelf oplegt?
  4. Probeer contact te maken met achterliggende behoeften die hierbij een rol spelen. Welke behoeften worden niet vervuld?
  5. Wat voel je wanneer je ervaart dat een bepaalde behoefte niet vervuld is? Maak contact met het gevoel dat achter de schaamte zit. Bv verdriet, pijn…. En voel wat er nu te voelen valt.
  6. Maak verbinding met je eigen schoonheid, je wens om authentiek en integer te zijn en datgene waarin jij zo graag wil bijdragen.
  7. Hoe kan je zorg te dragen voor deze behoefte door iets concreet te gaan doen (willen in plaats van moeten).

 

Alles wat er in je leeft, elk gevoel dient om gevoeld te worden. Elke behoefte wil graag vervuld worden. Neem dagelijks je tijd om stil te staan bij wat je bezig houdt. Adem in en lang uit en neem je voor om alles wat op je pad komt vanuit acceptatie en met mededogen te omarmen.